Dessa klassiska läckerheter är supergoda och är en favorit hos många. Passar perfekt till kaffe eller te när du vill unna dig samt dina nära och kära. Här nedan finner du mitt recept på Biskvier:

biskvi Recept Biskvier

 

Biskvibottnar  ca 20-25 st

200 g mandelmassa 50/50

100 g socker

45-50 g äggvita

 

Gör såhär:

1.Sätt ugnen på 190 grader.

2. Smula ner mandelmassan med vinge så att den mjuknas upp och tillsätt sedan socker och låt detta blandas väl.

3.Häll nu i äggvita, lite i taget tills det blir en bredbar konsistens (ej för lös, då kommer bottnarna flyta ut för mycket!) Blanda detta bara en kort stund på låg hastighet.

biskvier

4.Sätt en slät rund tyll i en spritspåse och fyll den med smeten. Spritsa små runda och jämna biskvibottnar.

tyll

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så här ska det se ut när du spritsat en biskvi botten, jämnt och rund utan toppar. Använd en slät rund tyll för bästa resultat, annars klipp bara ett lagom stort hål.

biskvier

Tips! provbaka en eller två bottnar innan du spritsar upp alla, då kan du se till att de blir rätt storlek, de kan nämligen flyta ut olika från gång till gång.

biskvier
  • Botten längst upp på bilden har man tryckt alldeles för mycket.
  • Botten i mitten på bilden har man har man lyft struten rakt upp vid slutet så att en topp bildats, för att undvika detta ska man dra struten åt sidan när man avslutar för att få en jämn yta.
  • Botten längst ner på bilden har man spritsat snett från sidan, då blir den tjock på ena sidan och smal på andra. För att undvika detta: Håll struten rakt upp och spritsa.

5.Grädda bottnarna i ugn tills de får en gyllenebrun färg, ca 10-15 min Tips! Ett lätt sätt att få bottnarna att lossna från pappret är att snabbfrysa dem lite, sitter de fortfarande fast så pensla med lite vatten på baksidan.biskvier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smörkräm

200 g rumstempererat osaltat smör

80 g vit sirap

Äkta vaniljpulver, smaksätts efter eget tycke.

 

Gör såhär:

1.Smör vispas fluffigt och vitt, ca 10-15 min. kom ihåg att stanna och skrapa i botten så att allt smör blir vispat ordentligt

2.Tillsätt sirapen och vispa ytterligare ca 5 min.

3. Smaksätt efter egen tycke med äkta vaniljpulver. Vill man ha en chokladsmörkräm går det bra att vispa mer smält choklad(ej för varm) i den rumstempererade smörkrämen. OBS! då gäller det att vispa snabbt så att den blir jämn och fin utan chokladklumpar.

SmörkrämChokladsmörkräm

 

När Biskvibottnarna har svalnat är det dags att spritsa eller stryka ut smörkrämen på dem. jag har använt en rund tyll. Spritsa med samma teknik som med bottnarna, lämna en liten kant längst ut så att det blir lättare att doppa dem i choklad.

biskvier

 

Sedan hackas 200 g mörk choklad. Smält 2/3 delar av chokladen på medelvärme i mikron, se till att röra om och att det inte blir för varmt! När den är smält så rör man ner den sista 1/3 del av chokladen och rör försiktigt om tills allt är smält. Detta är en snabb variant att temperera choklad som passar utmärkt när man exempelvis ska choklad doppa bakverk. Använd helst en liten plastbunke och inte en glasskål som jag tyvärr fick använda (måste införskaffa!) Glas och porslin blir väldigt hett snabbt och kan förstöra tempereringen.

chokladbiskvierbiskvierbiskvier

 

Doppa dina biskvier i choklad, låt chokladen stelna, kyl något och njut =)

Lycka till!