Jag bjöd mina föräldrar på en somrig dessert i helgen som var. Savoiardi kex doppade i mandellikör, varvat med kolasås och chokladmousse som sedan är toppat med en kompott gjord på färska körsbär. Receptet finner du nedan =)

Kolasås: Koka en burk kondenserad mjölk (dra av etiketten) ständigt täckt med vatten i ca 1 1/2 timme. Låt svalna helt innan den öppnas.

Körsbärskompott: Kärna ur en låda körsbär och lägg i kastrull. Tillsätt några droppar citronsaft och en nypa socker. Låt sjuda tills bären är mjuka. Smaka av med socker tills du får den sötma du vill ha. Låt svalna.

Chokladmousse:

50 g grädde

150 g ljus choklad

Koka upp grädden och häll den över den hackade chokladen, blanda tills smält samman.

50 g socker

2 tsk vatten

Kokas upp till 121 grader.

1 äggula

1 1/2 ägg

Sockerlagen hälls över äggula och äggen under ständig vispning med elvisp. Vispas kallt.

250 g grädde

Vispa grädde lätt.

1/2 gelatinblad

Lägg gelatinblad i blöt i ca 5 min. Smält sedan gelatinet i kastrull, häll i choklad blandnigen, rör om. Blanda samman äggvispet, lätt vispade grädden och chokladblandningen försiktigt.

Montering av desserten (7-8 portioner):

Jag valde att göra denna dessert i fina enkla ”allglas”. Välj det du tycker passar.

Doppa savoiardi kex delade i två (bara ena sidan av kexet) i en 50/50 blandning av kaffe och mandellikör. Lägg kex i glasen och varva med kolasås, chokladmousse och avsluta sedan med att hälla körsbärskompott överst på toppen. Låt desserten stå i kyl 1-2 timmar så att moussen sätter sig och att kexen mjuknar lite.

För att göra chokladdekoren så har jag använt mig av ett mönstrat choklad ark, som är klippt i smala remsor, struket med choklad, rullade och sedan låtit stelna.

Här kan du köpa mönstrade choklad ark: Strössel och annat

Lycka till!