moussetårta

Vi går mot ljusare tider och jag drömmer om sommar och sol. Därför blev jag sugen på att göra en somrig tårta, Camillas fruktiga mousse och marängtårta!

Camillas fruktiga mousse och marängtårta!

 

Moussetårta

ca 6-8 tårtbitar

 

Luftigt mandelanslag (tårtbotten 18 cm bakform)

125 g ägg

75 g socker

35 g vetemjöl

35 g potatismjöl

65 g grovhackade och rostade mandlar

 1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk vaniljsocker

1/2 tsk kardemumma

 

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 190 grader.

2. Rosta mandlarna lätt, låt dem svalna.

3.Vispa ägg och socker för hand över ett vattenbad. Sätt i termometer. När gradantalet når 40 grader tag av från spisen och fortsätt att vispa med elvisp eller i maskin på medel/hög hastighet i ca 15 min. Smeten ska vara mycket fluffig (liknande än maräng). När man kan dra ett finger genom smeten och det blir ett ”spår” som ligger kvar eller att smeten ligger som en fast droppe på fingret, då är den klar.

4. Torra ingredienser blandas och mandlarna hackas.

5. Sikta mjölblandningen lite i taget och häll sedan ner i äggblandningen, vänd smeten med skrapkort (blanda försiktigt så att smeten behåller sin luftighet). Till sist vänd ner de grov hackade mandlarna.

6. Smöra och bröa eller klä in en form med bakpapper. Häll i smeten och grädda den i ca 30 min. (provstickan ska vara torr och kakan gyllenbrun, då är den klar.)

Tips! plasta väl och lägg tårtbotten i kylen en dag innan användning, då är den mer stabil och lättare att skära.

 

Italiensk maräng

80 g socker

2 msk vatten

50 g äggvita

 

Gör såhär: Koka socker och vatten i kastrull tills den når 121 grader. Medan sockerlagen kokar, vispa äggvitan till ett fast skum med elvisp eller i maskin. När sockerlagen är klar häll i den med jämn stråle ner i äggvitan under ständig vispning. Fortsätt att vispa marängen tills den är blank, fluffig och seg (ca 15 min).

(En sats är lagom mängd till citronmoussen, gör ytterligare en sådan här sats för att spritsa runt tårtan.)

 

Citronmousse

100 g apelsincurd

5,5 g gelantinblad

100 g italiensk maräng

150 g grädde

 

Gör såhär: Vispa grädden lätt. Blöttlägg gelatinbladen i vatten och värm upp lemoncurd försiktigt i kastrull. Tag av kastrullen från plattan och lägg i gelantinbladen blanda tills de löses upp i lemoncurden. Låt svalna lite. Blanda försiktigt ihop lemoncurden med marängen och vänd sedan ner i grädden.

Gelé

1/2 dl gelésocker

1/2 dl citron/lime lättdryck

Gör såhär: Häll i kastrull, koka 1 och 1/2 minut. Låt svalna lite och häll på tårtan.

 

Montering av tårtan:

Dag 1. Fodra en anslagsring (bakform) med bakpapper så att tårtan lätt ska lossna efter den har stått i frysen. Du behöver 2 st mandelanslag, lägg en botten ringen. Spritsa ett tunt lager med citronmousse, fördela hallon över och spritsa ett tunt lager till med citronmousse för att täcka hallonen. Lägg på nästa botten och spritsa ett tunt jämt lager med citronmousse. Frys in tårtan.

Dag 2. Ta fram tårtan ur frysen och lossna den från ringen, ställ tårtan på en ren bakplåt. Vispa en italiensk maräng. Spritsa marängen med en slät rund tyll längs kanterna. Bränn av med en gasolbrännare. Skär en passionsfrukt i två och fördela fruktköttet jämt över tårtans topp. Gör en gelé och häll den över toppen. Smält choklad, klipp en lång rektangulär remsa av dekorarket. Bred ett tunt lager choklad. När den börjar stelna, skär  ”trianglar”. Snurra arket med chokladen, lägg i ett långt glas och låt stelna i kylskåp. När chokladen stelnat lossna den från plasten och dekorera tårtan med den och valfri frukt.

Låt tårtan tina i kylskåp några timmar innan den serveras. Klart!

Lycka till!