Den här lördagen kom familjen på besök och firade min födelsedag lite i förväg. Jag bjöd på budapeststubbe och sedan så bakade jag en tårta som jag inte gjort tidigare, trots att det är en gammal klassiker! Och vilken tårta är då det? Jo en Oscar 11:s tårta =) Denna mandelmärängtårta med äggkräm var jättegod, till och med godare dagen efter. Och receptet på denna tårta finner ni här nedan:

DSC_0793

 

Oscar II:s tårta. 

ca 10 tårtbitar

 

Tårtbotten: 

3 st äggvitor (rumstempererade)

135 g socker

100 g mandelmjöl (om önskas lite grovhackade nötter också)

12 g krämpulver (marsanpulver som går att köpa på vanliga mataffärer).

Tips! Om önskas kan lite kakao tillsättas i marängen.

.

Äggkräm: 

5 st äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
175 gram smör
Topping:

ca 1 dl rostade mandelspån

Ev. Florsocker att pudra på

 

Gör såhär: 

1.Sätt ugnen på 190 grader. Rosta mandelspånen i ugnen eller i mikrovågsugn.

2. Äggvita vispas till ett skum i en ren fettfri bunke.

Vispa sedan äggvitan med 3/4 av sockret till en fluffig fin maräng.

Sänk hastigheten och blanda ner resterande socker.

3. Blanda mandelmjöl och krämpulver.

4.Vänd försiktigt ner nötblandningen i marängen och blanda.

5.Vänd ner marängen i en spritspåse men en rund tyll. Spritsa 2 st runda bottnar på en plåt med bakplåtspapper (har du ej spritspåse går det bra att stryka ut istället).

DSC_0775

6. Grädda i ugn ca 12-15 min. Botten blir lätt gyllenebrun och ska vara lite ”seg”. Går utmärkt att frysa in.

Tips! Är botten svår att lossna från pappret? vänd och pensla lite vatten på bakplåtspappret och vänta någon minut. Då ska den vara lättare att ta loss.
7. Vispa under tiden ihop äggulor, grädde och socker till såsen i en tjockbottnad
kastrull. Låt sjuda (inte koka!) under omrörning i 6-7 minuter. Ta sen av från
plattan och vispa ner hyvlade bitar av kylskåpskallt smör, lite i sänder.

8. Låt såsen svalna och stelna lite i kylskåpet innan du brer den på bottnarna. Stryk ett tunt lager äggkräm emellan bottnarna och resten för att täcka tårtan.

9. Strö på de rostade mandelflagorna och njut!
10. Sätt ev. ros och blad på toppen. Vill du veta hur man gör en marsipanros kan du klicka här: video marsipanrosor

DSC_0795 DSC_0789