pavlova

Är det mycket som ska fixas till påsk eller har du ont om tid av olika skäl men ändå vill bjuda på något smaskigt, som samtidigt är vackert för ögat att vila på? Bjud på Pavlova vettja!

I ärlighetens namn så har jag varken bakat eller ätit denna tårta förut (trots att jag bott i Nya Zeeland i flera år!). Eftersom Budapesttårta är en av mina favoriter så var chansen ganska stor att jag skulle älska denna med =)  Vad blir då mitt betyg på pavlova och detta recept som är hämtat från tidningen ”Hemmabakat”?  Svar: Högsta! jepp, en maräng som har seg botten, är krispig på ytan och smälter i munnen. Grädden som är blandad med lemoncurd och toppat med massor av frukt och bär bryter av det söta från marängen,underbart!! Den är dessutom glutenfri 😉

Pavlova

ca 10-12 bitar

 

Marängbotten:

4 äggvitor, ca 1 1/2 dl

3 dl strösocker

2 tsk citronsaft

2 msk maizena majsstärkelse

 

Garnering: 

6 dl vispgrädde  (jag använde bara 4 dl)

2 msk lemoncurd (jag tycker att man ska smaka av efter eget tycke ist för att måtta).

Jordgubbscurd (Obs! detta har jag lagt till själv, jag ringlade den i botten direkt på marängen, blev yummy!)

Färska frukter och bär som topping

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum-det ska gå att vända bunken upp och ner. Tillsätt sedan socker och citronsaft under kraftig vispning. Fortsätt vispa till marängen blir glansig och bildar mjuka toppar. Sikta i maizena och vänd sedan försiktigt ner det i marängen.

Bred ut marängen som en rund botten(behöver inte vara så jämt och snyggt), 20 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Sänk värmen till 120 grader och grädda botten i nedre delen av ugnen i 1 timme och 15 min. Låt marängen svalna i ugnen med stängd lucka.

Flytta sedan försiktigt över botten till ett tårtfat. Precis innan servering kan grädden vispas, blandas med lemoncurden för att sedan lite slarvigt klickas och bredas över tårtan(ringla jorgubbscurden på marängen innan grädden åker på om önskas). Garnera sedan med frukt och bär. Klart för att serveras!

Lycka till!

Gillar du detta? Då kanske du skulle gilla det här receptet: Pavlova bakelse med fläder/lime curd, rabarber/jordgubbs puree, grädde och färska jordgubbar! klicka här: recept och videoinlägg