Hejsan! Dessa två recept, apelsincurd och björnbärscurd är både supergoda att ha till fyllningar i kaffebröd/kakor, smaksättare i tårtfyllningar eller helt enkelt bara som pålägg på en rostad smörgås en lyxig heldagsmorgon. Receptet finner du nedan: 

 

Apelsincurd

2 stora apelsiner

2,5 dl socker

Rivet skal från en liten citron + lite citronsaft

3 ägg

75 g smör

1/2 krm äkta vaniljpulver


Gör såhär:

1. Tvätta apelsinerna och citronen. Riv sedan skalet fint. Pressa ur saften på apelsinen och pressa bara lite citronsaft ner i apelsinsaften (spara resen av citronen till senare om man ev. vill smaka av och få till den syra man vill ha).

2. Blanda rivet skal, saften, sockret och rumstempererat smör i en rostfri bunke. Ställ detta under ett vattenbad på spisen.

3. Vispa upp ägg och sila ner den i bunken på spisen. Rör med en slev tills allt är smält samman. 

4. Låt smeten sjuda under omrörning tills den tjocknar, ca 20-30 min. 

5. Låt svalna i väl rengjord glasburk, sätt lock på och förvara i kyl.


Björnsbärscurd

250 g björnbär

Rivet skal från en liten citron + lite citronsaft eller lime

2,5 dl socker

50 g smör

2 ägg


Gör såhär:

1.Tina upp bär om de är frysta. Mixa dem till pureé med en stavmixer. Passera dem genom en fin sil för att avlägsna kärnorna.

2.Tvätta citronen. Riv skalet fint och pressa ur saften.

3. Häll bärpureén i en rostfri bunke och blanda i rivet skal, citronsaft, socker och rumstempererat smör i klickar och blanda. Ställ detta över vattenbad på spisen.

4. Vispa upp ägg och sila ner den i bunken på spisen. Rör med en slev tills allt är smält samman. 

5. Låt smeten sjuda under omrörning tills den tjocknar, ca 20-30 min. 

6. Låt svalna i väl rengjord glasburk, sätt lock på och förvara i kyl.


Lycka till!