Tjena! Jag fick en önskning av en läsare som ville ha ett recept på en god och saftig äppelpaj. Jag ska vara ärlig, gillar verkligen inte paj och har aldrig gjort. Men detta recept är ett undantag. Eftersom den baseras på en mazarinmassa och vaniljkräm som bakas ihop, så blir pajen inte torr. Jag har även valt att göra en mördeg med smak av citrus för att den inte ska bli för söt. Se receptet nedan:

Detta behöver du till min äppelpaj:

1 sats mördeg citrus. (det kommer bli lite deg över, man kan baka några kakor på resten om man vill.)

1 sats mazarinmassa

2-2 1/2 dl vaniljkräm

En liten näve russin

1-2 st äpplen

farinsocker och kanel

pärlsocker, ev. hyvlad mandel och florsocker

Vaniljkräm:

250 g vispgrädde
250 g mjölk
1 st vaniljstång
130 g äggulor
100 g socker
40 g maizena

Gör såhär:
Blanda grädde och mjölk. Snitta vaniljstången på längden och koka upp gräddmjölken med den. Låt koka i några minuter och sila sedan blandningen. Koka upp på nytt. Äggulor, socker och maizena vispas till slät smidig redning. Häll över den kokande gräddmjölken lite i taget och vispa ihop. Häll över till kastrull igen och låt nästan koka tills krämen tjocknar (ständig vispning). Låt svalna.

Mördeg citrus:

  • 200 g smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 4 dl vetemjöl

Rivet ska från 2 st lime eller rivet skal från en citron. (Jag pressade några få droppar juice i degen också.)

Gör såhär: Skiva rumstempererat smör och lägg i en bunke, häll i socker, äggula, mjöl, rivet ska från lime eller citron och bara några droppar pressad saft från dem. Arbeta snabbt ihop en deg med händerna. Plasta in och låt vila i kyl mins 30 min.

Mazarinmassa:

  • 200 g mandelmassa
  • 30 g socker
  • 115 g  rumstempererat smör
  • 2 st ägg
  • 1 krm äkta vaniljpulver
  • 20 g potatismjöl

Gör såhär: Denna smet köres med vinge i maskin eller med elvisp. Smula ner mandelmassa i bunken, tillsätt socker och kör en stund. Klicka i smöret, lite i taget. Blanda tills smeten är klumpfri. Tillsätt nu lite ägg i taget, stanna maskinen/elvispen för att skrapa kanter då och då för att undvika klumpar. Häll i potatismjölet och vaniljpulvret, rör om.

Montering av pajen: Gör en sats av mördeg citrus, mazarinmassa, och vaniljkräm (Det går bra att använda vaniljkräm gjord på marsanpulver, då är en påse lagom till pajen).

Knåda mördegen lätt för att den ska bli lagom mjuk för att kavla. Pudra mjöl på bakbordet och kavla en ganska tunn rund platta av mördegen. Fodra: Rulla upp den på kaveln och för över till en 20 cm rund pajform, tryck försiktigt ner den kavlade mördegen i alla kanter och skär av den runt om övre kanterna. Stick hål med en gaffel över hela botten.

Fyll botten av pajen med ett jämnt lager av vaniljkräm, klicka ut mazarinmassan över och bred försiktigt ut den jämt och fint. Fördela russin över och tryck lite lätt ner dem med handen.

Skiva äpple och doppa den i en blandning av farinsocker och kanel. Dekorera nu pajen med äppelklyftor och kavlad mördeg så som du önskar att den ska se ut. Strö pärlsocker och ev. hyvlad mandel över. Grädda 175 grader i ugn i ca 30 min, sätt provsticka i pajen för att se om den är klar (inte hela vägen ner till vaniljkrämen), när den är torr ska pajen tas ut. Låt svalna och servera rumstempererad (kan nu pudras med florsocker om önskas) med lite vispad grädde eller vaniljglass. Enjoy!

Jag bakade hemma hos mormor, vi skulle hjälpa dem med trädgården. Prick 11 på förmiddagar har de sin fika (helst inte en minut senare)…pajen blev inte klar tills dess så de blev ivriga att börja äta den innan den svalnat, blev gott iaf när glass serverades ihop. Men jag råder er att äta den när den svalnat helt, då pajen ”satt” sig lite och är som bäst =)