recept på budapestbottnar, nötmaräng

Hej! Här är ett mumsigt recept på en nötmaräng som man gör budapestbottnar på. Välj att spritsa bottnarna till en tårta eller en stubbe. 

 

Nötmarängbotten till Budapest.

 

Antal tårtbitar på detta recept: Tårta=6-7 bitar och Stubbe=7-8 bitar

 

Ingredienser:

  • 75 g äggvita (rumstempererade)
  • 135 g socker
  • 90 g finrivna nötter eller mandlar (kan uteslutas)
  • 12 g krämpulver (marsan/vaniljsåspulver som går att köpa på vanliga mataffärer).

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. .Äggvita vispas till ett skum i en ren fettfri bunke.
  3. Vispa sedan äggvitan med 3/4 av sockret på medel/hög hastighet i ca 12-15 min till en fluffig maräng.
  4. Sänk hastigheten och blanda ner resterande socker.

 

  1. blanda nötter och krämpulver.

 

6. Vänd försiktigt ner nötblandningen i marängen och blanda.

7. Spritsa upp marängen på plåt med bakpapper (har du ej spritspåse går det bra att stryka ut istället).

 

Här gör jag fyrkantiga till tårta. Till Budapeststubbe/rulle kan du spritsa/stryka ut över hela plåten.

 

8. Grädda i ugn ca 12-15 min. Botten blir lätt gyllenebrun och ska vara lite ”seg” och lätt att rulla. Går utmärkt att frysa in.

 

Tips! Är botten svår att lossna från pappret? vänd och pensla lite vatten på bakpappret och vänta någon minut. Då ska den vara lättare att ta loss.

DSC_0786

Lycka till!