Chokladtårtbotten

Hej! Här kommer ett gott och luftigt recept på en chokladtårtbotten, eller som bagare/konditorer kallar det, chokladanslag :)

Chokladtårtbotten ( 20 cm bakform)

 

Ingredienser:

  •  200 g ägg
  • 100 g strösocker
  • 25 g smör
  • 40 g vetemjöl
  • 40 g potatismjöl
  • 25 g kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk bakpulver

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Vispa ägg och socker för hand över ett vattenbad. Sätt i termometer. När gradantalet når 40 grader tag av från spisen och fortsätt att vispa med elvisp eller i maskin på medel/hög hastighet i ca 15 min. Smeten ska vara mycket fluffig (liknande än maräng). När man kan dra ett finger genom smeten och det blir ett ”spår” som ligger kvar eller att smeten ligger som en fast droppe på fingret, då är den klar.

  1. Under tiden ägg och socker vispas, smält smöret i kastrull, tag av och låt svalna.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. När det är färdigvispat sikta i mjölblandningen lite i taget och vänd ner med skrapkort. (blanda försiktigt så att smeten behåller sin luftighet)
  4. Blanda lite av smeten ner i smöret och rör om, häll smörblandningen i smeten och blanda med stora tag (försiktigt så att inte luftigheten försvinner!).

 

Skrapkortet funkar bäst till att vända ner mjölet! Man kommer ner till botten ordentligt, visst man blir kletig om händerna men det får man ta ;)

 

  1.  Smöra och bröa en form. Häll i smeten och grädda i ugn 25-30 min. Den är klar när provstickan är torr.

Tips! plasta väl och lägg tårtbotten i kylen en dag innan användning, då är den mer stabil och lättare att skära.

Lycka till!