Notice: Undefined variable: dd_override_start_anchor_id in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/digg-digg/digg-digg.php on line 351

Notice: Undefined variable: dd_override_top_offset in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/digg-digg/digg-digg.php on line 352

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 205

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 264

Nu är vi inne i julemånad! Jag älskar saffransbullar, bakade dem med min syster här om dagen hemma hos henne. Hon ville prova göra en saffransbulle med ingefärsfyllning. Det blev riktigt gott! Så jag har bland annat ett recept på en sån fyllning som jag ger er.  

Här nedan ser ni ett jättebra recept på saffransdeg. Mitt bästa tips på att undvika att få torra saffransbullar är att ej tillsätta för mycket mjöl och sedan att knåda degen väl (gäller nästan alla degar)! Degen ska vara fuktig och se lite kletig ut, har man knådat den bra (lättast i bakmaskin) så fastnar degen inte i bordet som den annars gör om den är underarbetad.

 

Saffransdeg

500 g (röd) mjölk

50 g jäst

1 st ägg

900-950 g vetemjöl

150 g  rumstempererat smör

200 g socker

5 g salt


Saffrans lag

1 g saffran 

15 g socker

15 ml vatten

1/2 msk conjac


Gör såhär:

1. Blanda saffrans lagen, plasta och låt stå tills nästa dag.

2. Blanda mjölken med saffrans lagen, värm upp i kastrull till en temperatur på ca 28 grader (ej för varmt!) 

3. Smula ner jästen och blanda tills den har löst upp sig. 

4. Häll över i bunke och tillsätt socker, salt, ägg, vetemjöl. Skiva smöret ner smöret.

5. Knåda degen i minst 10 min (bäst i maskin!) 

6. Täck bunken med en kökshandduk och låt vila i ca 20 min. 

saffransdeg


recept lussekatter

Lussekatter: 

Lägg russin i blöt (så minskar du risken att de ska bli brända under gräddning). Väg bitar till 50 g. Rulla dem runda och sedan till korta ”korvar”. Låt dem vila en stund och rulla sedan ut till lussekatter. Häll bort vattnet från russinen och tryck ner dem i varsin ände av lussekatterna. Jäs till nästan dubbel storlek under kökshandduk.

Baka lussebullarna i 220-230 grader, ca 7-10 min. Pensla dem med äggula (det går med ett helt ägg också, men finast med äggula..) direkt när de kommer ut ur ugnen.

Saffransbulle med apelsingömma toppad med vaniljkräm:

Kavla ut degen kvadratiskt (ca 4 mm tjock). Skär dem i fyrkanter. Klicka en liten klick med apelsincurd (se grundrecept) i mitten. Vik ihop till ett kuvert. Sätt pappersformar i en muffinplåt, sätt en bulle i varje. Låt jäsa till nästan dubbel storlek under kökshandduk. Pensla med ägg, spritsa en klick vaniljkräm på varje bulle och strö på pärlsocker.  Baka av på 220-230 grader, ca 8-10 min.

Krämbullar saffran:

Väg till bitar på 60 g. Rulla dem runda och sätt på plåt, platta till dem lite. Låt jäsa till nästan dubbel storlek under kökshandduk. Spritsa en klick vaniljkräm (se grundrecept) i mitten på varje bulle. Grädda i ugn på 220-230 grader i ca 8 min. När de svalnat, pensla med smält smör och doppa i socker.


Saffranssnäcka fylld med mandel och ingefärs remons:

 Recept bredbar remons (fyllning) :

1 dl mald mandel eller mandelmjöl

2 dl socker

150 g rums tempererat smör

2 dl vaniljkräm

1 tsk mald ingefära

Blanda mandel och socker, tillsätt smöret i klickar och blanda väl. Tillsätt vaniljkrämen och sedan ingefäran, rör om. 

Kavla ut degen rektangulär (ca 4 mm tjock). Bred ett jämt och lagom tunt lager med remonsen över hela den utkavlade degen. Rulla ihop och skär till klassiska snäckor. Jag brukar väga dem till ca 50 g styck. Sätt i bakform, låt jäsa till nästan dubbel storlek under kökshandduk. Pensla med ägg, strö på pärlsocker. Grädda i ugn 220-230 grader i ca 8 min.


Lycka till!