Bakade macarons med mamsen igår. Här är vårat resultat och det blev 3 smaker i choklad ganache: saltlakrits, mint och hallon macarons =) Jag tycker de är godast när de varit frysta, blir lite segare. Receptet hittar ni nedan.


Jag körde på ett säkert kort och gjorde efter det recept som passar mig bäst. Det är baserad på en italiensk maräng, som är lite mer förlåtlig än en som görs på en vanlig enkel maräng. 

Receptet är tagen från www.hellosugar.se som är en jättebra blogg!

Macarons  ca 30 st


120g äggvitor, uppdelat i två skålar

35g socker

150g fint malen mandel (eller mandelmjöl som finns att köpa i matbutik)

150g florsocker

150g socker till sockerlag

50g vatten till sockerlag

 

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 160 grader.

 2. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet. (Det går bra att använda köpt mandelmjöl ist om man vill.)

 3. Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.

 4. Blanda mandel och siftat florsocker i en bunke.

5. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.

6. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer.

7. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.

 8. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.

 9. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt valfri färg.

 10. Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.

 11. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Låt gärna dem vila på plåten i rumstemperatur i 20-30 min innan gräddning så blir de blanka och fina.

 12. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen (gräddningstiden varierar beroende på ugn, mina blir klara på 11 minuter)

 13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.

 14. Fyll med valfri frosting och njut!

Bakade macarons med mamsen igår. Här är vårat resultat och det blev 3 smaker i choklad ganache: saltlakrits, mint och hallon macarons =) Jag tycker de är godast när de varit frysta, blir lite segare. 


Jag körde på ett säkert kort och gjorde efter det recept som passar mig bäst. Det är baserad på en italiensk maräng, som är lite mer förlåtlig än en som görs på en vanlig enkel maräng. 

Receptet är tagen från www.hellosugar.se som är en jättebra blogg!

Macarons  ca 30 st

 

120g äggvitor, uppdelat i två skålar

35g socker

150g fint malen mandel (eller mandelmjöl som finns att köpa i matbutik)

150g florsocker

150g socker till sockerlag

50g vatten till sockerlag

 

 

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 160 grader C.

 2. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller    kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet.

 3. Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.

 4. Blanda mandel och siftat florsocker i en bunke.

5. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.

6. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer.

7. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.

 8. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.

 9. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt valfri färg.

 10. Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.

 11. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.

 12. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen (gräddningstiden varierar beroende på ugn, mina blir klara på 11 minuter)

 13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.

 14. Fyll med valfri frosting och njut!