Hejsan! Här hittar du ett grundrecept på mandelbottnar. Du väljer själv om du vill göra mandeltårtbottnar, biskvier eller små mandelkakor som är gott till exempelvis nyponsoppa. 

 

Mandelbottnar   (För tårtor och biskvier/kakor.)

  • 250 g mandelmassa 50/50
  • 125 g socker
  • 60 g äggvita

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Blanda mandelmassan med vinge så att den mjukas upp, detta för att klumpar senare ska förhindras. Tillsätt sedan socker och låt detta blandas väl.

 

3. Häll nu i äggvita, lite i taget tills det blir en bredbar konsistens (ej för lös, då kommer bottnarna flyta ut för mycket!) Blanda detta bara en kort stund på låg hastighet.

  1. Bred ut tårtbottnar eller spritsa ut till biskvibottnar.

 

Här har jag strukit ut till en rund tårtbotten ca 3 mm tjock, används t.ex  swartzwaldtårta. Rita ut storleken för botten på ett bakplåtspapper och vänd sedan med den sidan nedåt mot plåten. Nu har du en mall att följa när du stryker ut.

 

 

Så här ska det se ut när du spritsat en biskvi botten, jämnt och rund utan toppar. Använd en slät rund tyll för bästa resultat, annars klipp bara ett lagom stort hål.Tips! provbaka en eller två bottnar innan du spritsar upp alla, då kan du se till att de blir rätt storlek, de kan nämligen flyta ut olika från gång till gång.

 

Här har jag gjort fyrkantiga bottnar som ska användas till tårtan Sans-Rival, den behöver 2 st bottnar utan mandel och 1 st med mandel.

Biskvibotten

 

En rund slät tyll.

 Här har jag gjort exempel på hur bottnarna inte ska se ut:

Botten längst upp på bilden har man tryckt alldeles för mycket.

  • Botten i mitten på bilden har man har man lyft struten rakt upp vid slutet så att en topp bildats, för att undvika detta ska man dra struten åt sidan när man avslutar för att få en jämn yta.
  • Botten längst ner på bilden har man spritsat snett från sidan, då blir den tjock på ena sidan och smal på andra. För att undvika detta: Håll struten rakt upp och spritsa.

5. Grädda bottnarna i ugn tills de får en gyllenbrun färg. Tårtbottnar, ca 15-20 min och biskvibottnar ca 10-12 min. Tips! Ett lätt sätt att få bottnarna att lossna från pappret är att snabbfrysa dem lite, sitter de fortfarande fast så pensla med lite vatten på baksidan.

mandelbotten

 

Lycka till!