En fantastisk god tårta för dig som är svag för choklad och lakrits, dessutom är moussen gjord på en av de godaste frukter som finns, mango! Låter det gott? prova då, recept finner du nedan:

Montering av tårtan:

Dag 1: Klä kanterna på en (18 cm) bakform med plastremsa (ex. overhead plast). Lägg ner kladdkaksbotten. Fyll en spritspåse med mangomousse och spritsa ett tjockt lager. Sprid ut lite mangobitar jämt över och spritsa ytterligare ett lager med mousse. Stryk  ut så att den blir slät på toppen. Frys.

Dag 2: Ta ur tårtan ur frysen och lägg på tårtfat. Häll choklad/lakrits ganachen på toppen av tårtan medans den fortfarande är fryst.Stryk ut med palett så att det rinner ut lite längs kanterna. Garnera med färska rosor.

Tänk på att tårtan tar en stund att tina, så plocka fram den i god tid! Och låt den gärna stå i rumstemperatur en stund innan den serveras =)

Kladdkaka:

1 ägg

1 1/4 dl strösocker

45 g vetemjöl

1 1/2 msk kakao

1 msk vaniljsocker

1/2 krm salt

1/2 krm bakpulver

50 g smör

Gör såhär: Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta i de torra ingredienserna och tillsätt smöret. Blanda och häll ner i en smord bakform (18 cm). Grädda i ugn i 15-18 min.

Italiensk maräng

80 g socker

2 msk vatten

50 g äggvita

Gör såhär: Koka socker och vatten i kastrull tills den når 121 grader. Medan sockerlagen kokar, vispa äggvitan till ett fast skum med elvisp eller i maskin. När sockerlagen är klar häll i den med jämn stråle ner i äggvitan under ständig vispning. Fortsätt att vispa marängen tills den är blank, fluffig och seg (ca 15 min).

Mangomousse

200 g mangotärningar (gärna färsk men frysta går bra) + lite extra för att lägga i mitten av tårtan.

3 msk pressad citronsaft

50 g strösocker

5,5 g gelantinblad

100 g italiensk maräng

150 g grädde

Gör såhär: Mixa mango med stavmixer, häll i kastrull. Tillsätt socker och citronsaft och låt sjuda. Blötlägg gelatinbladen i vatten (ca 5 min). Vispa grädden lätt. Krama ur vattnet från gelatinbladen och lös upp dem i puréen. Låt svalna lite. Blanda försiktigt ihop mangopuréen (lite i taget) med marängen och vänd sedan ner i grädden.

Choklad ganache med lakrits

20 g socker

20 g glykos

100 g grädde

100 g  mörk choklad

20 g osaltat smör (rumstempererat)

Lakritspulver 

Gör såhär:

1. Koka upp grädde, socker och glykos i en kastrull. Ta genast av den från plattan när den börjar koka.

2. Hacka chokladen och blanda ner den i grädden och rör om.

3. När allt är smält samman till en jämn smet och är runt 40 grader varmt, klicka i det rumstempererade smöret. Rör om tills smöret är helt smält.

4. Smaksätt med lakritspulver efter egen tycke, vill du ha salt lakrits så kan man blanda i lite flingsalt.

Lycka till!

Camilla Jakobsson

A yummy cake for you which craves for chocolate and licorice,  the mousse is made with one of the tastiest fruits of all, mango! Does it sound good? try it, recipes can be found below:

Assembling the cake:

Day 1: Dress the edges of a (18 cm) baking tin with plastic strip (for example: overhead plastic). Place the chocolate cake in botton. Fill a piping bag with mango mousse and pipe a thick layer. Spread some mango pieces evenly all over and pipe another layer of mousse. smooth the top using a spatula. Put the cake in to the freezer.

Day 2: Remove the cake from the freezer and place on cake dish. Pour chocolate / liquorice ganache on top of the cake while it is still frozen. Spread the ganache so that it runs a little along the edges. Garnish with fresh roses.

Keep in mind that the cake takes a while to defrost, so take it out well in advance! And gladly let it  stand at room temperature for a while before serving it =)

Kladdkaka ( chocolate bottom):

1 egg

125 ml  caster sugar

45 gram wheat flour

1 1/2 tbsp cocoa powder

1 tbsp vanilla sugar

1/2 tsp salt

1/2 tsp baking powder

50 gram butter

How to do: Preheat oven to 180 degrees celcius. Melt the butter and let it cool. Whisk eggs and sugar until light and fluffy. Sift in the dry ingredients and add the butter. Mix and pour into a greased baking tin (18 cm). Bake in oven for 15-18 minutes. The cake should be a bit ”sticky” and chewy when done.

Italian meringue

80 gram caster sugar

2 tablespoons water

50 gram egg whites

How to do: Boil sugar and water in saucepan until it reaches 121 degrees celcius. While the syrup is cooking, whisk the egg white to a solid foam with a electric mixer. When the syrup is ready, pour it into an even beam down into the egg white under constant whisking. Continue to whisk until the meringue is shiny, fluffy and stiff (takes about 15 minutes).

Mango Mousse

200 grams of mango cubes (preferably fresh but frozen are fine) + a little extra to put in the middle of the cake.

3 tablespoons lemon juice

50 gram caster sugar

5.5 gram gelatin sheet

100 gram Italian meringue

150 gram cream

How to do: Mix mango with blender, pour into saucepan. Add sugar and lemon juice let i boil and then simmer. Soak the gelatine leaves in water (about 5 minutes). Whip the cream lightly. Squeeze the water from gelatine and dissolve them in the mango puree. Allow to cool a little. Gently mix together puree (little by little) with meringue and then into  the whipped cream.

Chocolate ganache with licorice

20 gram caster sugar

20 g glucose

100 gram cream

100 gram dark chocolate

20 gram unsalted butter (room temperature)

Licorice Powder

( salt flakes)

Proceed as follows:

1. Bring cream, sugar and glucose in a saucepan. Promptly remove it from the heat when it starts to boil.

2. Chop the chocolate and mix it into the cream and stir.

3. Once everything is melted together into a smooth paste. add room temperature butter sliced in pieces. Stir until the butter is completely melted.

4. Season with liquorice powder. If you want salt licorice, you can mix in a little bit of salt flakes.

Good Luck!