Hej! Detta recept kommer från Jan Heds bok ”277 sorters kakor”. Jag har dock ändrat lite. Sänkt temperaturen och låtit marängerna stå kvar i avstängd ugn över natten. Dessa blir såna där vita, fina och spröda maränger som annars kan var svårt att få till.

Maränger

200 g  äggvita

2 tsk  citronsaft

100+100 g  strösocker

200 g  florsocker


Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 90 grader.

2. Vispa äggvita och citronsaft tills det börjar skumma. Tillsätt sedan 100 g strösocker och vispa på medel hög hastighet. 

3. Strö allt eftersom ner 100 g strösocker under vispningen. Vispas till ett fast skum.

4. Sikta ner florsockret och blanda försiktigt. Nu kan du också ev. färga.

5. Färdigt att spritsa till den form som önskas. Grädda i ugn ca 1 timma och lämna kvar i avstängd ugn över natten.

6. Förvaras i en lufttät burk. Går bra att frysas.


Här har jag spritsat klassiska rosetter, färgat hälften av smeten rosa och pyntat med strössel.

Och så gjorde jag marängbottnar som jag ska använda senare till en Schwartzwaldtårta eller botten till Karl-Gustav tårta =)