Denna tårta gjorde jag till min systers 25 årsdag. Hon önskade sig en extra tårta för att ställa fram till fikat då hon skulle baka två egna.Hon hittade detta recept på youtube, en zebratårta. En riktig amerikanare 😉 jag skulle beskriva den som en stor cupcake. Det är en tårtbotten som är färgad med hushållsfärg (rosa, svart och naturell) detta för att få ett zebramönster inuti. Tårtan är spacklad med klassisk vanilla buttercream frosting (ett tunt lager inuti också). Jag tyckte att smörkrämen var väldigt söt så jag blandade den med lemoncurd, detta är valfritt men receptet nedan är på originalet. Zebramönstret är gjort av svart sugarpaste. Eftersom tårtan är ”mäktig” så rekommenderar jag att man skär något tunnare bitar än vanligt. Du finner receptet här nedan och video längst ner i inlägget:

Zebratårta ca 15 bitar

 

Du behöver:

2 st tårtbottnar

En sats smörkräm (färga en del av smörkrämen rosa)

Svart sugarpaste

 

Tårtbotten (2 st 20 cm rund):

4,5 dl strösocker

2 ¼ tsk bakpulver

½ tsk salt

1 tsk vaniljessens (kan bytas ut mot vaniljsocker)

4 st ägg

2,25 dl (225 ml) standardmjölk

1,7 dl vegetabilisk matolja

5,6 dl vetemjöl

Rosa pastafärg

Svart pasta färg

(Här har jag hoppat över vitt hushållsfärg då jag tycker det är överflödigt och tillräckligt mycket färgämnen. Anledningen till att pasta färg används är att den är mer koncentrerad.)

Här kan du köpa pastafärg

Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och salt. Tillsätt oljan och sedan ett ägg i taget, forstätt blanda och sedan ner vaniljessensen. Tillsätt mjölk i omgångar och fortsätt blanda till smeten är jämn och fin. Dela upp smeten i tre skålar. En skål med hälften av smeten och de andra två med ¼ i varje skål. Låt den största skålen med smet ha naturell färg och färga de andra två, en rosa och en svart.  Klä två st runda 20 cm bakform med bakplåtspapper eller smörj och bröa dem. Skopa sedan upp en liten klick av varje färg i mitten av bakformen så att ”cirkelmönster bildas”, upprepa till du använt ca totalt halva smeten. (se video). Gör likadant med den andra bakformen (du ska få två enskilda tårtbottnar). Grädda bottnarna i ca 35-40 min. Se till att provstickan kommer ut torr. Låt bottnarna svalna.

 

Klassisk amerikans vaniljsmörkräms frosting:

225 g rumstempererat osaltat smör

7-8 dl florsocker

¼ tsk salt

1 tsk vaniljessens

Ev. upp till 4 tsk standardmjölk att ”tunna ut”, få rätt konsistens på smörkrämen.

 

Gör såhär: Vispa smöret ett par minuter tills vitt och fluffigt. Tillsätt sedan florsockret i omgångar (för att undvika att florsockret flyger överallt). Tillsätt därefter vaniljessens och salt och vispa ytterligare ett par minuter. Tillsätt ev. lite mjölk om du vill ha en ”tunnare” konsistens på smörkrämen.

 

Montering av tårtan:

Skär till bottnarna så att de är raka. Lägg den skurna sidan uppåt och stryk ett lager smörkräm. Lägg sedan den andra botten på med den skurna sidan nedåt. Stryk upp hela tårtan med smörkräm jämt och fint (se till att du har sparat lite smörkräm som du färgat rosa). Ställ den i kylen och kavla sedan ut svar sugarpaste, hittar du inte svart sugarpaste så går det bra att färga själv (tips! Tillsätt lite kakao knåda in för att lättare få den svart). Skär lite ojämna remsor (likt zebramönster) och börja klä tårtan med dem (se video). När du är nöjd så fyll en liten spritspåse med den rosa smörkrämen (använd rund tyll till detta). Spritsa bollar runt tårtans nedersta kant. Klart!

zebratårtazebratårta

Här är videon där jag hämtade receptet på tårtbottnarna: