Tosca är en riktig god klassiker och en av mina favoriter. Går att göra som bit, paj eller tårta =)

En glutenfri variant hittar du i mitten av detta inlägg.

Mördeg: (recept från boken ”Sju sorters kakor”)

4 dl vetemjöl

200 g smör

1 1/2 dl socker

1 st äggula

Gör såhär: Arbeta ihop rumstempererat smör med socker, tillsätt resten av ingredienserna och knåda snabbt ihop till en deg. platta degen, lägg i plastpåse och låt vila i kylskåp minst 30 min.

Mazarinmassa:

200 g mandelmassa

30 g socker

115 g  rumstempererat smör

2 st ägg

1/2 tsk äkta vaniljpulver

20 g potatismjöl

Gör såhär: Denna smet köres med vinge i maskin. Smula ner mandelmassa i bunken, tillsätt socker och kör en stund. Klicka i smöret, lite i taget. Blanda tills smeten är klumpfri. Tillsätt nu lite ägg i taget, stanna maskinen för att skrapa kanter då och då för att undvika klumpar. Häll i potatismjölet och vaniljpulvret, rör om.

Toscaglasyr:

100 g grovhackade hasselnötter eller mandlar

100 g smör

100 g grädde

100 g socker

100 g glykos eller vit sirap

Gör såhär: Grovhacka nötterna. Blanda smör, grädde, socker och glykos/sirap i en kastrull. Låt smälta samman på låg temperatur, låt sedan koka till en ljusbrun lätt trögflytande smet. Tag av från plattan och blanda ner nötterna.

Toscabit: Kavla mördeg och fodra formarna. Fyll dem med 3/4 delar mazarinmassa (lättast att få jämt fördelat om man spritsar dem). Baka av på 200 grader i ca 15 min. Vänd genast formarna upp och ner och lossa dem medan de är varma. 

Klicka en liten klick tosca i mitten på mazarinen. Baka av ytterliggare ca 5-10 min tills glasyren smält ut och mörknat lite. Klart!

Glutenfri variant med vaniljkrämsgömma : 

Sätt pappersformar i en muffinsplåt. Spritsa en liten klick mazarinmassa i botten. Spritsa därefter en liten klick vaniljkräm och täck sedan med mazarinmassa.Baka i 200 grader ca 15 min. Klicka en liten klick tosca i mitten på mazarinen. Baka av ytterliggare ca 5-10 min tills glasyren smält ut och mörknat lite. Vill du inte ha tosca kan du täcka dem med glasyr i stället när de svalnat. Klart!

Recept vaniljkräm  ( Passar utmärkt som fyllning till tårtor och bakelser, och kaffebröd.)

250 g vispgrädde
250 g mjölk
1 st vaniljstång
130 g äggulor
100 g socker
40 g maizena

Gör såhär:
Blanda grädde och mjölk. Snitta vaniljstången på längden och koka upp gräddmjölken med den. Låt koka i några minuter och sila sedan blandningen. Koka upp på nytt. Äggulor, socker och maizena vispas till slät smidig redning. Häll över den kokande gräddmjölken och vispa ihop. Häll över till kastrull igen och koka tills krämen tjocknar. Låt svalna.

Jag fick lite mördeg över och gjorde lite hallongrottor till min sambo som älskar dessa kakor. Jag gjorde dem i bitstorlek, som vägdes till 45 g/st, sedan rullade jag dem och satte av i pappersform. Tips! För att få fina runda hål för sylten har jag använt mig av änden på den lösuttagbara träpinnen från min kavel.