Notice: Undefined variable: dd_override_start_anchor_id in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/digg-digg/digg-digg.php on line 351

Notice: Undefined variable: dd_override_top_offset in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/digg-digg/digg-digg.php on line 352

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 205

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 264

Hej! Här kommer receptet på min jultårta som jag bakade till denna julafton 2014 🙂 Denna tårta är perfekt till jul då man oftast har mycket annat som ska göras också. Man kan förbereda tårtan dagar innan och dekorera den dagen före eller samma dag som den serveras.

Denna 10 bitars moussetårta innehåller: Chokladtårtbotten med mjölkchokladmousse, skivade jordgubbar och jordgubbsgrädde.. Sedan är den sprayad med röd chokladspray.

Jultårta

 

Jultårta ca 10 bitar

 

 • Chokladtårtbotten: (20 cm rund)
 • 200 g ägg
 • 100 g strösocker
 • 25 g smör
 • 40 g vetemjöl
 • 40 g potatismjöl
 • 25 g kakao
 • 1 tsk vaniljsocker
 • ½ tsk bakpulver

 

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 190 grader.
 2. Vispa ägg och socker för hand över ett vattenbad. Sätt i termometer. När gradantalet når 40 grader tag av från spisen och fortsätt att vispa med elvisp eller i maskin på medel/hög hastighet i ca 15 min. Smeten ska vara mycket fluffig (liknande än maräng). När man kan dra ett finger genom smeten och det blir ett ”spår” som ligger kvar eller att smeten ligger som en fast droppe på fingret, då är den klar.
 3. Under tiden ägg och socker vispas, smält smöret i kastrull, tag av och låt svalna.
 4. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
 5. När det är färdigvispat sikta i mjölblandningen lite i taget och vänd ner med skrapkort. (blanda försiktigt så att smeten behåller sin luftighet)
 6. Blanda lite av smeten ner i smöret och rör om, häll smörblandningen i smeten och blanda med stora tag (försiktigt så att inte luftigheten försvinner!).
 7. Smöra och bröa en form. Häll i smeten och grädda i ugn 25-30 min. Den är klar när provstickan är torr.
 8. Låt svalna. Skär en ca 2 cm tjock botten. Resten kan sparas till något annat (frys exempelvis in). Skär bort ½-1 cm runt om tårtbotten. Klä i samma kakform som botten gräddades i med lika hög plastremsa som formen är. Har man inte tillgång till en plastremsa så går det bra med bakplåtspapper, men se till då att inte få en massa veck. Lägg i tårtbotten i mitten av formen. Börja nu med choladmoussen.

 

Mjölkchokladmousse: (mousse-recept tagit ur Jan Hedhs bok ”Tårtor”)

 • En sats Créme Anglaise
 • ½ st gelantinblad
 • 175 g mjölkchoklad av finare sort
 • 150 g vispgrädde

 

Gör såhär:

Créme Anglasise:

 • 40 g standard mjölk
 • 40 g vispgrädde
 • 20 g äggula
 • 1 tsk strösocker

 

 1.  Koka upp grädde och mjölk i en liten kastrull. Vispa sedan äggula och socker lätt. Slå den varma gräddblandningen över äggulorna och blanda väl. Häll därefter smeten tillbaka i kastrullen och värm upp under ständig omrörning till 85 grader (använd en termometer). Passera till sist Créme anglaisen genom finmaskig sil.
 2.  Lägg gelantinbladet i vatten minst 10 minuter. Finhacka chokladen. Häll den varma Créme anglaisen över den hackade chokladen och rör om till allt är smält. Kontrollera med en termometer att temperaturen är 35 grader. Är den inte det så värm försiktigt i mikrovågsugn till den når rätt temperatur. Ta upp gelantinbladet från vattnet och smält den och häll den sedan i chokladkrämen. Vispa grädden (ej för fast). Häll ner chokladkrämen försiktigt i den vispade grädden och vänd försiktigt med slickepott tills att är blandat.
 3. Häll mjölkchokladmoussen jämt över chokladtårtbotten i kakformen, se till att det blir jämt och att mjölkchokladmoussen rinner ner runt alla kanter. Slå lätt formen några gånger i bänken för att få bort ev. luftfickor. Frys in.

 

Jordgubbsgrädde:

 • 250 g frysta jordgubbar + lite socker för att söta
 • 3,5 dl vispgrädde

Gör såhär:

 1. .Börja med att göra en jordgubbspuré. Värm upp jordgubbarna i kastrull (plocka ur ett par stycken för att skiva och lägga emellan mjölkchokladmoussen och jordgubbsgrädden) tillsammans med lite socker, hur mycket socker du ska ha i väljer du själv efter hur söt du vill ha din jordgubbspuré. När jordgubbarna mjuknat så mixas de med en stavmixer. Sila purén genom en finmaskig sil för att få bort jordgubbsfrön. Låt svalna.
 2.  Vispa grädden och vänd ner lite jordgubbspuré i taget. All puré kommer möjligtvis att inte gå åt, smaka av och bestäm själv när du tycker jordgubbsgrädden har en bra smak. Häll jordgubbsgrädden i en spritspåse med en medelstor rund tyll i.
 3. Ta fram den halvfärdiga tårtan ur frysen. Lägg de skivade jordgubbarna jämt över hela tårtan. Spritsa (pressa lite för att undvika luftfickor) jordgubbsgrädden ända upp till kanten. Dra/stryk med en palett över för at få tårtan jämn och fin. Frys sedan i tårtan 1-2 timmar och lägg in spritspåsen med resterande jordgubbsgrädde i kylen.
 4.  När tårtan fryst till lite, ta ur den ur frysen och plocka ur den ur bakformen. Dra av plast eller bakplåtspapper. Spritsa runda bollar med jordgubbsgrädden som blev kvar från tidigare. Flytta sedan tårtan över till en bakplåt med bakplåtspapper på.
 5. Nu ska tårtan sprayas med röd chokladspray. Skaka flaskan ordentligt och spraya ett jämt lager (20-25 cm ifrån) över hela tårtan. Flytta över tårtan till en tårtbricka eller tårtfat. Ställ i kyl. Låt gärna tårtan tina ordentligt i kylen innan den serveras.

 

chokladspray

Chokladsprayen 100 ml. Denna Köpte jag från Femtorp AB när jag var på chokladmässa i Stockholm. Jag hade svårt att hitta var man kan köpa liknande spray på webben, men nu har jag hittat liknande spray, dock ett annat märke. Den innehåller 400 ml och kostar 295 kr, är du intresserad så hittar du den här: Strössel och annat

 

Dekor: Dekorera tårtan med valfritt julmotiv. Jag har valt att göra en julstjärnablomma i marsipan och sedan satt runda chokladplattor med ett julmönster runt om tårtan.

För att göra dessa behöver du överföringsark till choklad. Dessa hittar du här: http://www.strosselannat.se/choklad/overforingsark-till-choklad/

Du stryker ett lagom tunt lager med smält choklad över arket (med texturen uppåt), innan chokladen har hunnit stelnat helt så stansar man ut runda cirklar med en rund utstickare. När de helt stelnat går de att lossa från arket och sättas på tårtan.

 

Lycka till!