Notice: Undefined variable: dd_override_start_anchor_id in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/digg-digg/digg-digg.php on line 351

Notice: Undefined variable: dd_override_top_offset in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/digg-digg/digg-digg.php on line 352

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 205

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 264

Dessa goda klassiker till kaffet är perfekt att göra när du får kaksmulor, mjuk kaka eller tårtbotten över och inte vill slänga. Jag brukar samla bitar i en påse i frysen och när jag får tillräckligt mycket så bakar jag dammsugare av dem. Gör dem i klassiskt grön färg eller skoja till det med en annan färg på marsipanen. Jag hade både grön och blå marsipan över så bestämde mig för att göra hälften gröna och hälften blåa. Det går även bra att baka Arraksbollar av detta recept och sedan rulla dem i choklad och strössel.  Receptet finner här du nedan: 

Dammsugare recept. 24 st

 

350 g kaksmulor/mjuk kaka

120 g rumstempererat smör

60 g florsocker

15 g kakao

Arraksessens eller rom (smaksättes efter eget tycke)

350-400 g marsipan

200 g mörk choklad

 

Gör såhär:

  1. Smula kaksmulor/mjuk kaka fint förhand och sedan med stavmixer eller i köksmaskin. Kör smöret mjukt med elvisp eller i köksmaskin. Blanda i florsocker och kakao. Tillsätt sedan smulorna och knåda ihop antingen förhand eller i köksmaskin. Smaksätt med Arraksessens eller med rom.
  2. Dela degen i fyra lika stora delar. Rulla ut dem ca 30 cm långa(mjöla lätt under och rulla lätt på handen för att få dem jämna och fina). Låt dem stelna i kylskåp, gärna minst 30 min.
  3. Marsipan kavlas 2-2,5 mm tjock och något bredare än vad dammsugarlängderna är långa.
  4. Lägg en damsugarlängd i taget vid översta änden av den utkavlade marsipanen och rulla upp toppen på marsipankanten och tryck till så att den fastnar. Skär av marsipanen så långt som det behövs för att täcka skarven under. Pensla änden med lite vatten för att få marsipanen att fästa ordentligt.
  5. Efter att alla längder är klädda med marsipan så delas varje längd i 6 bitar. Markera först innan du skär så att de blir lika stora (de blir ca 5 cm långa).
  6. Smält försiktigt mörk choklad över vattenbad eller i mikrovågsugn. Använd en liten bunke/skål så att det blir tillräckligt med djup för att doppa ändarna på dammsugarna.
  7. Doppa en ände i taget i choklad, skrapa av lite överflödig choklad på bunkens kant. Sätt av på bakplåtspapper. Tips! ”dutta” också den doppade dammsugaren på bakplåtspappret för att undvika att få ”fötter” på dem.
  8. Upprepa sedan likadant på andra ändarna av dammsugarna och låt sedan dem stelna i kyl.
  9. damsugare recept

Dessa bitar förvaras i en lufttät låda i kylen.

arraksrullar, dammsugare arraksrullar, dammsugare

 

Lycka till!