Taadaa! Jag presenterar: ”Drömkåken”! Jag längtar verkligen till den dag då man står där med ett alldeles eget hus, men än så länge får man nöja sig med att göra ett pepparkakshus till sig själv 😉 Recept på pepparkaksdeg och kristyr finner ni nedan =)

Tur att man inte jobbar som arkitekt…jag skulle hamna hos ”fuskbyggarna direkt =P Varje år står man där med bitar och delar som inte passar, svär lite… men blir nöjd i slutändan iaf som tur är =)

Camillas pepparkakshus 2013.

Recept pepparkaksdeg:

1 1/3 dl ljus eller mörk sirap

3 dl strösocker

200 gram smör

1,5 dl grädde

2 tsk mald ingefära

2 tsk mald kanel

1 tsk mald nejlikor

1 tsk mald kardemumma

2 tsk baksoda

9-10 dl vetemjöl

Gör såhär: Smält smör, socker och sirap i en kastrull. Ställ vid sidan av och låt svalna lite, häll sedan i grädde, kryddor och blanda. Tillsätt sedan baksoda (smeten får inte vara för varm!) och rör om. Häll över smeten till en större bunke och tillsätt mjölet, blanda. Det gör inget att degen är lite kletig. Plasta in och förvara i kylskåp till nästa dag. Ta fram och låt ”tina” i rumstemperatur ett tag, knåda sedan upp degen innan den kavlas ut till önskad form. Gräddas i ugn, 190-200 grader ca 6-10 min.

Recept kristyr: 

1 st äggvita

1 tsk ättika eller pressad citronsaft

Ev. någon tesked glukos (blir smidigare att spritsa)

Florsocker efter behov, beroende på hur flytande du vill att kristyren ska vara.

Så här gör jag: Jag blandar ihop allt med en slev och sedan brukar jag vispa kristyren en kort stund med elvisp för att få den ”fluffig” och för en vit fin färg. Klart! Nu kan du tillsätta lite färg om du vill =)