Notice: Undefined variable: dd_override_start_anchor_id in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/digg-digg/digg-digg.php on line 351

Notice: Undefined variable: dd_override_top_offset in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/digg-digg/digg-digg.php on line 352

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 205

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 264

Jag blev sugen på att baka petit choux efter jag sett dem göra det i programmet ”Hela Sverige bakar”. Det var så länge sedan jag gjorde dem. Jag hade inget bra recept så jag provade det här från recept.nu av Tina Nordström. Ett riktigt bra recept faktiskt. Säkert, snabbt och enkelt!


Grundrecept petit choux

 

2 dl kallt vatten
4 tsk florsocker
75 g smör
2 dl mjöl
3 st ägg
en nypa salt

 

Gör så här:

 

1.Sätt ugnen på 200 grader.

2. Koka upp vatten och smör i en kastrull så att smöret smälter helt.

3. Vispa i mjöl och vispa tills smeten släpper bottnen.


4. Låt smeten svalna något och vispa ner ett ägg i taget och tillsätt en nypa salt.


5. Gör i ordning en spritspåse försedd med tandad tyll och lägg smeten i spritspåsen.

6. Spritsa ut petit-chouerna på en plåt med bakplåtspapper.


7. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter tills petit-chouerna känns lätta och luftiga.

8. Låt dem svalna på galler.Mina tips! Öppna aldrig ugnen innan de är färdig gräddade, då sjunker de ihop! Grädda hellre lite för länge än för kort tid för att minimera risken att de sjunker. Se till att spritsa lika stora bakelser för att det ska bli samma gräddningstid.


Jag gjorde 3 olika minibakelser: 


Petit choux bakelse fylld med Butterscotch grädde, toppad med choklad glasyr.

Recept-Butterscotch (kolasås)

1 dl grädde

1 dl socker

1 dl ljus sirap

25 g smör

1 krm salt

Gör såhär: 

Blanda alla ingredienser i en kastrull, smält samman allt och låt det sedan koka 5-10 min. Test för att se om såsen är klar: fyll ett glas med kallt vatten, ta lite karamellsås på en sked och doppa den i glaset med vatten. Ligger såsen kvar på skeden och är trögflytande, då är såsen klar! 


När kolasåsen är väl kyld blandar man den med vispad grädde. Blanda ner lite kolasås i taget och smaka av, tillsätter man för mycket sås i grädden finns det risk att den skär sig. Häll butterscotch grädden i en spritspåse (använd gärna en liten tyll om du har). Gör ett litet hål med en kniv i botten av bakelsen och spritsa i grädden.

Blanda en glasyr med vatten, florsocker och kakao. Gör den lagom flytande och häll lite över varje bakelse. Klart!


Petit choux Bananbakelse

Gör såhär:

1. Gör en vaniljkräm (se grundrecept) eller använd färdig köpt.

2. Vispa grädde och fyll den i en spritspåse med stjärntyll.

3. Blanda en trögflytande glasyr med vatten, florsocker, lite gul karamellfärg och ev. banan essens (finns att köpa i vanliga matbutiker).

4. Skär bakelserna i två. Värm glasyren under vattenbad så att den blir lite mer flytande. Doppa locken i glasyren, lägg på bakpapper och låt stelna. Smält lite choklad och använd en knivspets och ”dra” linjer på locken.

5. Lägg vaniljkräm på botten delen. Skiva en banan och lägg på vaniljkrämen. Spritsa grädden över och sätt på locket. Klart!


Petit Choux bakelse med björnbärs grädde och vitchoklad.

Gör såhär:

1.Gör en björnbärscurd (se grundrecept) 

2.Vispa grädde, blanda med björnbärscurd efter egen smak. Fyll grädden i spritspåse med ev. en slät tyll.

3. Skär bakelsen i 2 delar. Lägg locken på ett bakpapper. Smält vitchoklad. Gör en strut i papper, fyll med choklad, klipp ett litet hål med sax och ringla chokladen över locken.

4. Spritsa ut björnbärsgrädden i en ring på botten delen. Har du tillgång till färska björnbär så lägg ett par i mitten, annars lägg en liten klick björnbärscurd där ist. Lägg på locken. Klart!


Lycka till!