Hej! Förra helgen firade vi min brors födelsedag, då bakade jag en Red Velvet tårta till honom som han önskat att få fika på. Det är en jättegod tårta/kaka som påminner om en morotskaka, men bakad på rödbetor istället för morötter. Red Velvet är en klassisk tårta som ofta bakas i USA, många gånger till romantiska tillfällen såsom bröllop och Alla hjärtans dag.  Kakan kommer från den amerikanska södern och fick ursprungligen sin röda färg från en kemisk reaktion mellan kakao, filmjölk och vinäger. Receptet på denna ed Velvet hittar ni nedan:

recept på red velvet
Ingredienser: (ca 10 bitar)
2 st stora rödbetor (250 g)
2 st ägg
3 dl strösocker
3 dl rapsolja
1 dl gräddfil/matyoghurt
1,5 tsk röd hushållsfärg (kan uteslutas om man vill, tillsätts mest för en att ge en rödare färg)
4 dl vetemjöl (240 g)
2 tsk bakpulver
2 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk grovmalen kardemumma
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Frosting:
400 g cream cheese
100 g smör, rumstempererat
0.5 tsk äkta vaniljpulver
10-14 dl siktat florsocker, måtta efter egen sötma

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa 2 st runda bakformar, 18 cm i diameter.

2. Skala och riv rödbetorna fint. Vispa ägg och socker pösigt, rör ner rödbetorna, olja, gräddfil och ev. hushållsfärg.

3. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Fördela smeten jämt i de två bakformarna och grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter.Provstickan ska komma ut torr. Låt kakorna kallna svalna. .

4. Vispa det rumstempererade smöret vitt och fluffigt på hög hastighet med elvisp, sänk hastigheten och tillsätt cream cheese och därefter florsocker i omgångar. Smaksätt med vaniljsocker.

5. Montering av tårtan: När kakorna/bottnarna svalnat ordentligt och frostingen är klar så är det dags att lägga ihop tårtan. Placera en botten på tårtbrickan eller tårtfatet. Bred ett ganska tunt (ca 1 cm tjockt) lager med frosting över. Lägg nästa botten på och stryk/spackla sedan hela tårtan med frostingen. ”Dutta”  med palett eller gaffel över hela tårtan för att ge den lite struktur. Dekorera med rostad mandel färgad röd (ev. färgade kokosflingor). Du färgar mandel/kokos lättast genom att lägga dem i en plastpåse med några droppar röd hushållsfärg som du sedan skakar om. Om önskas, sätt en marsipanros och löv på toppen. Klart! Lycka till =)

recept red velvet tårta

 

Orginalreceptet på själva kakan hittar du här: PA:s kök

Jag har dock valt att göra lite förändringar i receptet här på bloggen, som att tillsätta ingefära, kardemumma och kakao. Jag har också valt att baka 2 st bottnar av receptet istället för en (detta för att få lite höjd på tårtan).