Hej på er! Nu har jag bakat semlor! Jag gjorde vanliga semlor, semletårta och en kärleksemla med hallongrädde och ett lock i form av ett hjärta. Att få ett hjärta till lock är enkelt, skär ut ett lock och stansa ut ett hjärta med pepparkaksform (har du ingen sådan kan man klippa ett hjärta med sax.) Till de vanliga semlorna finns det 2 klassiska sätt att göra ett lock, skär med kniv för ett runt, klipp med sax för trekantig. Här nedan finner du recept:

recept semlor

Recept vetedeg:

  • 500 g (röd) mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 st ägg
  • ca 900-950 g vetemjöl
  • 150 g  rumstempererat smör
  • 200 g socker
  • 5 g salt (1/2 tsk)
  • 1 tsk kardemumma (kan uteslutas)

Gör såhär:

1. Smula ner jästen i mjölken och blanda tills den har löst upp sig.

2. Tillsätt socker, salt, ägg, vetemjöl och kardemumma. Skiva smöret ner smöret.

5. Knåda degen 10-15 min tills den är smidig (känns fuktig men klibbar inte fast å händerna. Bäst resultat i bakmaskin!)

6. Täck bunken med en kökshandduk och låt vila i 20 min.

Semlebullar: Väg 55-60 g bitar och rulla dem till släta bollar. Sätt av på plåt med bakplåtspapper(14 st per plåt), tryck till förhand så att de blir lite plattare och låt jäsa till nästan dubbel storlek. Baka 8-10 min i 225 grader. Tips! Vill du ha blanka fina semmelbullar så kan du pensla med ägg direkt efter du tagit dem ur ugnen.
semlor
Semmeltårta: Väg en bit till 350 g, forma rund, vila en liten stund och kavla sedan den platt och rund. Lägg på plåt med bakplåtspapper och jäs dem till nästan dubbel storlek. Baka 10-12 min i 200 grader.
Recept Semmelfyllning: 2oo g mandelmassa 3/4 dl vaniljkräm (se grund recept) Gör såhär: Smula ner mandelmassan i en bunke, häll lite vaniljkräm i taget och blanda ihop med elvisp. När massan är slät och jämn så är den färdig. Om önskas så kan man nu tillsätta hackade mandelspån (gärna lätt rostade).
semletårta
Hallongrädde:
Du behöver 200 g hallon. Tina hallonen om de är frysta, mixa dem med stavmixer. Sila för att få bort kärnorna. Väg pureén i en kastrull, tillsätt halva vikten av socker som pureén väger (ex 75 g socker till 150 g pureé).  Koka upp, låt koka på svag värme i ca 10 min. Låt svalna. Blanda sedan med vispad grädde. Klart!