Hej! Här kommer ett underbart gott recept på julgodis. Du kan välja att göra hasselnötspraliner doppade i vit choklad eller Hasselnötslängd klädd i marsipan och doppad i mörk choklad som är toppad med rostad mandel (eller båda två) 😉 Receptet finner du nedan: 

 

Tips! Servera dessa praliner till jul på ett roligare sätt, som här där jag gjort en snö iglo. Lägg plastfolie över ett ”fejk värmeljus” och bygg en iglo med vita praliner som ser ut som snöbollar runt om ljuset. Busenkelt!

Recept på julgodis

 

Recept Hasselnötsmassa:

  • 150 g hasselnötter
  • 150 g florsocker
  • 30 g rumstempererat smör
  • 100 g ljus choklad
  •  ca 400 g vit choklad till att doppa pralinerna i eller
  • ca 150-200 g marsipan för att klä längderna, samt mörk choklad att doppa dem i.

Gör såhär:

1. Rosta hasselnötterna i torr stekpanna, gnid av skalet med handduk. Hacka dem grovt.

2. Kör de hackade hasselnötterna fint i matberedare, tillsätt florsockret, mixa och tillsätt sedan det tärnade och  umstempererade smöret. Mixa till en fast massa.

3. Smält chokladen och häl ner den i massan, mixa väl. Rulla runda bollar, mina praliner vägdes till 10 g styck. Ställ i kyl en stund för att svalna till.

 

PralinerTemperera chokladen. Doppa dem i vit choklad och sätt av på bakpapper. Låt stelna och servera.

Längder: Rulla jämna längder längder och skär dem i önskad storlek. Kavla marsipan tunt (ca 2 mm) och klä dem med marsipan. Exempelvis röd marsipan som är smaksatt med jordgubb som jag har valt att göra.Temperera choklad och doppa dem, strö färgade och rostade mandelspån på. Låt sedan stelna på bakplåtspapper.

Recept julgodis

Dessa är fina att slå in i cellofan och ge bort som en gåva nu till jul.

Lycka till!