Notice: Undefined variable: dd_override_start_anchor_id in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/digg-digg/digg-digg.php on line 351

Notice: Undefined variable: dd_override_top_offset in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/digg-digg/digg-digg.php on line 352

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 205

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 264

Hej här kommer ett recept på en smarrig chokladtårta för den som älskar choklad och vill ha en tårta utan en massa grädde eller marsipan. Jag skulle ha filmat den idag men det blev för ont om tid innan sällskapet dök upp… (så det får bli en på en annan tårta till veckan).

Tack för en trevlig dag min fina vän Sofia, och till syster och Susanne som dök upp för en fika på senare eftermiddagen! 

Saftig chokladbotten:

2 1/2 dl socker

1,2 dl (=120 ml) olja rapsolja

1 ägg

1,2  dl (=120 ml) mjölk

1 dl liten kopp varmt kaffe

1 tsk vaniljsocker

1 dl kakao

2 1/2 dl  mjöl

1/2 tsk salt

1/2 tsk bakpulver

1 tsk baksoda

1/2 dl gräddfil

 

Gör såhär:

1. Värm ugnen till 160-170 grader.

2. Smörj och bröa en 18 cm bakform, eller klä med bakpapper.

3. Lägg alla torra ingredienser (förutom socker) i en bunke och blanda och sikta.

4. Vispa ihop socker och olja.

5. Tillsätt ägget.

6. Häll långsamt i mjölk och det varma kaffet.

7. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda ihop.

8. Rör ner gräddfilen.

9. Häll smeten i bakformen.

10. Grädda i 40-60 minuter. När provstickan nästan är torr är kakan klar (den ska vara lite småkladdig inuti när den är sval).

Tips! Gör gärna den här kakan en dag i förväg, plasta in och lägg i kyl. Då blir den mer stabil och lättare att skära i två.

 

Lime och mascarpone frosting:

50 g rumstemp. smör

75 g rumstemp. mascarpone

5 dl florsocker

Jucie från en lime och zest från 2 st

 

Gör såhär: Vispa smör vitt och fluffigt, tillsätt florsocker och mascarpone och fortsätt vispa en stund. Riv lime, och tillsätt zest och juice, rör ihop.

 

Len choklad frosting (detta recept är från sockerrus.se):

1 dl grädde

150 g mjölkchoklad

60 g smör

2,5 dl florsocker

3 msk kakao

1 tsk kokande vatten

 

Gör så här:

1. Häll grädde i en kastrull och värm upp. Rör ner hackad choklad och fortsätt att röra tills allt har smält. Ställ blandningen i kylen i 30-60min. Den ska bli ungefär rumsvarm.

2. Vispa rumsvarmt smör fluffigt.

3. Häll i florsockret, kakaon och det kokande vattnet. Rör om.

4. Ta ut chokladblandningen från kylen och häll ner i smörkrämen. Vispa tills allt är väl blandat. Är frostingen för rinnig så kan du tillsätta lite mer florsocker eller ställa in den i kylen en liten stund.

 

Montering av chokladtårtan:

Du behöver: 1 st chokladbotten delad i två, lime och mascarpone frosting, choklad frosting, jordgubbar och ev. dekor.

Gör såhär: Skär till chokladbotten om det behövs och dela sedan i två med en lång brödkniv. Tvätta och skiva ordgubbar. Bred på ca 1,5 cm tjock lager med lime och mascarpone frosting, täck med skivade jordgubbar. Lägg sista botten över och stryk sedan upp tårtan med resterande frosting. Ställ i kyl och låt stelna något.

Spritsa nu choklad frostingen på tårtan (se bild nedan).

Bild är lånad från sockerrus.se 

Blommorna har jag gjort av sugarpaste som är färgad orange, och det dessa utstickare (prästkrage) som användes:

Detta är en mäktig tårta där man skär mindre bitar, den är beräknad till ca 10 personer. Servera gärna tårtan med lite mer färska jordgubbar vid sidan av, och lite vispad grädde om så önskas.

 Lycka till!