Detta recept på vetebullar är jättebra och kommer göra fikat till en succé! De blir saftiga och goda då degen arbetas ordentligt i köksassistenten, därmed behöver man inte tillsätta lika mycket vetemjöl som ofta orsakar torra bullar.

recept på vetebullar

Recept på remons (fyllning till bullar):

  • 150 g mandelmassa
  • 25 g farinsocker¨eller strösocker
  • 100 g rumstempererat smör
  • 200 g vaniljkräm
  • (20-25 g kanel)

Gör såhär: Smula ner mandelmassa i bunken (köres i köksassistent med vinge eller med elvisp) och kör ihop med sockret. Klicka i lite smör i taget så att inga klumpar ska bildas, När allt smör är i och det är en jämn massa kan man tillsätta vaniljkrämen. Smaksätt med kanel.

Om du inte vill ha kanelfyllning så skippa kanelen, behåll remonsen naturell eller smaksätt med något annat.

Recept vetedeg:

  • 500 g (röd) mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 st ägg
  • ca 950 g vetemjöl
  • 150 g  rumstempererat smör
  • 200 g socker
  • 5 g salt
  • 1 tsk grovmalen kardemumma

Gör såhär:

1. Smula ner jästen i mjölken och blanda tills den har löst upp sig.

2. Tillsätt socker, salt, ägg, vetemjöl och kardemumma. Skiva smöret ner smöret.

5. Knåda degen i 10-15 min (bäst i maskin!)

6. Täck bunken med en kökshandduk och låt vila i 20 min.

7. Kavla ut degen, bred på remonsen och slå upp bullarna på valfritt sätt.

Tips! Tänk på att kavla degen tillräckligt bred på höjden om du ska vika den över, så att de utskurna längderna blir lätta att forma till knutar eller snurror.

Se filmen här för 4 olika sätt att slå upp bullar:

8. Låt bullarna jäsa på plåt under handduk till nästan dubbel storlek. Pensla med ägg, strö bullarna ev. med pärlsocker, nötter, mandel eller kardemumma.

9. Grädda i ugn 220 grader i ca 8-9 min, tills gyllenbruna.

 

Klart! Lycka till med bakningen =)

recept vetebullar