Hej!

Vi närmar oss fettisdagen, så man har längtat! 😉 Vill du prova något nytt än den traditionella semlan? Då kanske semmelwraps eller korvsemlan låter intressant 🙂 Jag har nu provat dessa två, och vad är mitt omdöme? Jo jag föredrar fortfarande den traditionella semlan men bäst av dessa två nyheter tycker jag var korvsemlan. Den var lätt att äta och fick en jämn spridning av grädde och mandelmassa. Semmelwrapsen passar den som gillar extra grädde och mandelfyllning. Hursomhelst så är det kul att kunna bjuda på något annorlunda till sina gäster.

Recept finner du här:

Recept semmelfyllning:

200 g mandelmassa 3/4 dl vaniljkräm (se grund recept) Gör såhär: Smula ner mandelmassan i en bunke, häll lite vaniljkräm i taget och blanda ihop med elvisp. När massan är slät och jämn så är den färdig. Om önskas så kan man nu tillsätta hackade mandelspån (gärna lätt rostade).

Recept vetedeg:

  • 500 g (röd) mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 st ägg
  • ca 900-950 g vetemjöl
  • 150 g  rumstempererat smör
  • 200 g socker
  • 5 g salt (1/2 tsk)
  • 1 tsk kardemumma (kan uteslutas)

Gör såhär:

1. Smula ner jästen i mjölken och blanda tills den har löst upp sig.

2. Tillsätt socker, salt, ägg, vetemjöl och kardemumma. Skiva smöret ner smöret.

5. Knåda degen 10-15 min tills den är smidig (känns fuktig men klibbar inte fast å händerna. Bäst resultat i bakmaskin!)

6. Täck bunken med en kökshandduk och låt vila i 20 min.

Semmelbullar till wraps: Väg 60 g bitar och rulla dem till släta bollar. Sätt av på plåt med bakplåtspapper, tryck till förhand så att de blir lite plattare och låt dem bli halvjästa (efter ca 15-20 min) och lägg dem sedan på bakbord där de mjölas. Kavla dem väldigt tunna och lägg på plåt (får plats 3 st på varje plåt). Låt dem jäsa ca 10-15 min. Grädda ca 2 1/2 min i 225 grader. De ska tas ut precis innan de hinner få färg. 
DSC_0904DSC_0909DSC_0913DSC_0919DSC_0920DSC_0922DSC_0923DSC_0924
Semmelwraps
korvbröd: Väg 55-60 g bitar och rulla dem runda och sedan avlånga. Sätt av på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa till nästan dubbel storlek. Baka 8-10 min i 225 grader. Tips! Vill du ha blanka fina semmelbullar så kan du pensla med ägg direkt efter du tagit dem ur ugnen. Spritsa gärna ett lager mandelmassa i botten av brödet och sedan ett på toppen.
korvsemlor
korvsemla