Snickerstårta

Notice: Undefined variable: dd_override_start_anchor_id in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/digg-digg/digg-digg.php on line 351

Notice: Undefined variable: dd_override_top_offset in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/digg-digg/digg-digg.php on line 352

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 205

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 264

Vi firade min födelsedag igår (lite tidigare, fyller på tisdag..) och jag gjorde en Snickerstårta för att bjuda på. Den innehåller glutenfri sockerkaka, kolasås, jordnötter, jordnötssmörfrosting och är sedan spacklad med nougatsmörkräm och toppad med mörk chokladtryffel. Godast är den att ätas kylskåpskall. Det är en mäktig tårta, så en liten bit räcker att ta, men de flesta tog en till bit 😉  Receptet finner du nedan: 

 

Snickerstårta

 

Glutenfri Tårtbotten, 12 portioner (detta recept hittar du även på baksidan av ”Kockens Potatismjöl) :

4 ägg

2 dl socker

2 dl potatismjöl

1 1/2 tsk bakpulver

Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en 24 cm rund form med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker poröst, vitt och fluffigt. Blanda potatismjöl och bakpulver, sikta detta ner i smeten. Vänd runt försiktigt för att blanda (för att behålla så mycket luft som möjligt).

Häll sedan smeten i formen och grädda i nedre delen, 30-40 min. Botten ska vara lätt gyllenebrun, och provstickan ska komma upp torr. Låt svalna.

 

Kolasås:

1 burk konserverad mjölk

 

Gör såhär: Fyll en stor kastrull med vatten. Tag av etiketten på burken och lägg ner burken i vattnet. Koka i 2-3 timmar. Viktigt är att burken ständigt är täckt med vatten (annars kan den explodera!), så fyll på med vatten då och då. När den kokat klart, låt den svalna helt innan burken öppnas.

 

Nougatsmörkräm:

200 g rumstempererat osaltat smör

80 g vit sirap

2 st marabou guldnougat

 

Gör såhär:  Smör vispas fluffigt och vitt, ca 10-15 min. Tillsätt sirapen och vispa ytterligare 5-10 min. Smält guldnougaten och blanda den med smörkrämen. Tycker du att smörkrämen är för lös så kan den ställas i kylskåp en stund (rör om då och då).

 

Jordnötssmörfrosting (receptet är hämtat från Linda Lomelino):

100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 1/2 dl jordnötssmör
100 g cream cheese

 

Gör såhär: Vispa smör ljust och krämigt. Tillsätt florsocker och vispa lite till. Tillsätt jordnötssmör och cream cheese och vispa till en slät frosting.

 

Mörk chokladtryffel:

20 g socker

20 g glykos eller honung

100 g grädde

100 g  mörk choklad

20 g osaltat smör (rumstempererat)

 

Gör såhär: Koka upp grädde, socker och glykos i en kastrull. Ta genast av den från plattan när den börjar koka. Hacka chokladen och blanda ner den i grädden och rör om. När allt har smält samman till en jämn smet (och är runt 40 grader varmt), klicka i det rumstempererade smöret. Rör om tills smöret är helt smält.

Montering av tårtan:

Se till att du har allt detta innan du börjar: 24 cm tårtbotten, kolasås, nougatsmörkräm, jordnötsmörfrosting, mörk chokladtryffel och ca 2 dl naturella eller rostade jordnötter (ej salta).

Skär tårtbotten i två. Spara den slätaste sidan av tårtbotten till locket. Bred ett ca 1 cm jämt tjockt  lager med kolasås. sprid ut lite jordnötter över. Häll frostingen i en spritspåse och spritsa ett 1,5 cm tjock och jämt lager över kolasåsen och nötterna. Lägg på sista tårtbotten (locket) med den släta sidan upp. Stryk upp tårtan slätt med nougatsmörkrämen (ca 1,5 cm tjockt lager). Värm den mörka chokladtryffeln lite grann om det behövs och bred sedan jämnt ut den på toppen. Lägg på önskad dekor, klart!

Lycka till! =)