Hej! Jag testade det här receptet på en stabil tårtbotten som är från Gunilla Wall. Vad tyckte jag då? Jo den var god, saftig, stabil och skivfast. Passar utmärkt till höga tårtor som ska fraktas lång väg eller en bröllopstårta där många tårtor staplas på varandra. Den här tårtbotten skiljer sig väldigt mycket i smak och konsistens än den traditionella luftiga tårtbotten som vi här i Sverige är vana vid. Jag skulle inte använda denna tårtbotten om man ska göra en vanlig prinsesstårta eller något liknande eftersom den är så ”tung”, utan den här passar bättre för mer ”amerikanska fyllningar” såsom tunna lager med smörkräm och sylt. Receptet finner du nedan:

Stabil och stadig tårtbotten:

 

Ingredienser:

18 cm botten:

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl mjölk.

24 cm botten:

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 3 1/2 dl strösocker
  • 6  ägg
  • 4 1/2 dl
  • 1 msk bakpulver
  • 1/2 msk vaniljsocker
  • 2 dl mjölk

 

28 cm botten:

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 5 dl strösocker
  • 8 ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 1/2 dl mjölk

 

Gör såhär:

1.Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en form och klä in den med bakplåtspapper, några cm högre än formen.

2. Rör smör och socker vitt (ca 10 min). Dela gul och äggvitor. Tillsätt en äggula i taget i smörblandningen och rör om. Vispa äggvitor till ett hårt och fast skum.

3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt lite i taget ner i smör/ägg blandningen, varva med mjölken.

4. Rör ner hälften av äggvitorna i smeten. Vänd sedan försiktigt ner resten. Häll smeten i formen. Grädda längst ner i ugnen, efter halva tiden täck toppen med en bit bakplåtspapper för att översidan inte ska blir för mörk. Testa med provsticka om botten är klar.

5. Låt botten svalna helt innan den försiktigt tas ur formen. Plasta in väl. Går utmärkt att frysas.

Gräddning: 

18 cm= ca 45 min

24 cm= ca 55 min

28 cm= ca 65 min