Notice: Undefined variable: dd_override_start_anchor_id in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/digg-digg/digg-digg.php on line 351

Notice: Undefined variable: dd_override_top_offset in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/digg-digg/digg-digg.php on line 352

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 205

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/webvol14/z2/r8i56whtd2uo2sg/xn--enkonditorsbeknnelser-j2b.se/public_html/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 264

När jag jobbade som konditor så tyckte jag att människor oftast kom oförberedda när de skulle beställa tårta till sitt bröllop. Det hade många gånger ingen klar bild vad de önskade sig, varken när det gällde smak eller utseende. Det är ju trots allt en av de största dagarna i ens liv när man gifter sig, och då vill man ju vara nöjd. Därför vill jag dela med mig av lite tips och råd i hur processen kan se ut när du beställer en bröllopstårta. 

1. Ta kontakt med tårtmakaren för att se att det är möjligt att göra er bröllopstårta till det datum ni önskar. Beställ i god tid! (Gärna månader eller ett par veckor i förväg)

2. Boka in tid för konsultation (ev. provsmakning) där ni bestämmer hur just er bröllopstårta skall utformas och smyckas. Viktigt! Berätta om det finns några allergiker bland era gäster eller om någon har diabetes.

3. Tänk på vilken storlek tårtan ska vara och ungefärligt antal bitar ni önskar. Är tårtan inte den enda desserten under kvällen kan mindre/smalare bitar behövas. Men det kan alltid vara bra att räkna lite extra så att ingen står utan.

Priset räknar man oftast per bit. Och hur mycket en bröllopstårta kostar varierar väldigt mycket. Allt från 45 kr/bit och uppåt. Tårtor som är staplade kostar oftast mer eftersom det är mer jobb med dem (att få dem stabila etc.). Sedan beror det också vilken dekor du väljer, handgjorda blommor och brudpar tar tid och kostar därför mer. Bara en handgjord blomma i flowerpaste/gumpaste kan ta upp till en timme att göra. Tänk på att en bröllopstårta är ett hantverk, oftast får du det du betalar för. Kom ihåg att en skicklig konditor inte enbart är lyhörd, en som bara nickar och håller med om allt. Hon/han ska även kunna komma med kritik om vad som är möjligt att göra och inte, vad som kan bli fint osv. Man samarbetar ihop.

4. Tänk på vilken modell ni önskar, ståendes på ställning eller staplad direkt på varandra? Är tårtan staplad direkt på varandra brukar det vara mindre fyllning och mer kaka/botten som gäller, detta för att tårtan ska hålla och inte ”säcka” ihop. Denna modell brukar också behöva stödpinnar som är fördelade i tårtorna för att hålla upp våningarna, dessa plockar man bort när man skär upp tårtan. Står tårtan på ställning kan man ha mer fyllning ( ex.som en prinsesstårta) eftersom den inte behöver bära upp en annan tårta.

5. Har ni en bild eller en egen ritning/skiss på hur ni önskar att tårtan ska se ut så kan den ofta användas som bas att utgå ifrån. Hämta gärna inspiration från tidningar eller hemsidor. Jag kan rekommendera Pinterest ( jag lovar man kan sitta hur länge som helt och titta!) 😉

Fråga konditorn om han/hon har ett album på tidigare tårtor som har gjorts, som ni kan titta igenom (som en slags referens).

6. Har ni ett specifikt färgtema som ni ska följa? Exempelvis brudtärnornas klänningar, brudbuketten osv. Eller kanske ett tema som exempel hav/båtar/marint, retro, vintage osv. Fundera också kring vilken dekor ni önskar ha överst på tårtan. Vill ni ha ett brudpar, bara blommor, ett par ringar eller någon slags text? Alla ideér är till hjälp för att få er tårta att bli så som ni tänkt er. Eran drömtårta.

7. Fundera på om ni hämtar eller önskar få tårtan levererad.Vid leverans behövs även kontaktuppgifter till er ansvarige under bröllopsdagen/kvällen för att garantera leverans i rätt tid.

 

Här är ett exempel på hur en skiss kan se ut. Denna gjorde jag till vår bröllopstårta. En trevåningstårta som skiftar från mintgrönt till vitt (nerifrån och upp). Nedersta botten har ett brett spetsband (ska matcha min klänning som är helt i spets) och de övriga två har ett band av pärlor runt. Blommor: Rosa och vita pioner, vita ranunkel och rosor i en ljusare ton, likt min brudbukett. Tårtan kommer stå på ett silvrigt tårtfat med fot.

 

Några ändringar blev det efter vägen där jag bland annat gjorde tårtan helt i vitt och i stället för mintgrönt. Samt skippade pärlband och satte dit sidenband. Så här blev resultatet av bröllopstårtan som jag bakade till Emil och mig: Bröllopstårta tre våningar

Lycka till!